Защо Русия изгради авторитарен модел на управление?   Разпадането на Съветския съюз

...
Защо Русия изгради авторитарен модел на управление?
 
Разпадането на Съветския съюз
Коментари Харесай

„Свидетелства на времето“: Пътят на Владимир Путин към властта

Защо Русия построи властнически модел на ръководство?

 

Разпадането на Съветския съюз в края на 1991 година е разграничителната линия сред две столетия – рухването на комунистическата империя, държала под собствен надзор страни от Източна и Централна Европа, Прибалтика, Кавказ и Средна Азия и опитите да се тръгне по един нов либерален път. Първият водач на Русия, която става правоприемник на Съветския съюз, е Борис Елцин - индивидът, който се опълчва на пуча против Руската Дума, целящ да спре промените на Михаил Горбачов. Елцин се въприема от останалия свят като примитивен и обичащ живота човек, с който може да се договаря и да се вземат решение проблеми.

Но той е и индивидът, с чието име се свързва съмнителната и незаконна приватизация и появяването на олигарсите – новият хайлайф, който де факто ръководи голямата страна. Руснаците стават очевидци по какъв начин президентът все по-често е болен и неефикасен в своите дейности и решения. През лятото на 1999 година Елцин назначава за министър-председател шефът на ФСБ, наследничката на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Владимир Путин. Шест месеца по-късно Борис Елцин се отдръпва по здравословни аргументи и го показва като собствен заместител.

 
Едно е несъмнено. По времето, когато Елцин ръководеше Русия, съветските жители получиха най-важното, което беше задачата на всички промени – свободата. Това е огромно историческо достижение на Борис Николаевич Елцин.
Владимир Путин, президент на Руската федерация, януари 2000 година

Първият президент на Русия е обвинен в корупция и е застрашен от съд. През март 2000 година Владимир Путин печели президентските избори и дава на Елцин имунитет от правосъдно гонене, огромна пенсия, държавна дача, телохранители и здравни грижи за него и фамилията му. По това време в огромните градове царува атмосфера на боязън от атентати, разследване от Втората чеченска война. Руската федерация се бори против паравоенни формирования на самопровъзгласената Чеченска република Ичкерия.

 
Бандитите, както знаете, правят едно закононарушение след друго. Едно от тези закононарушения е потреблението на химически субстанции, които те се пробваха да насочат против съветските войски. В реалност цивилни могат да бъдат засегнати. В изискванията на неприятна видимост осъществяването на ракетни, бомбени и артилерийски удари по обекти в Грозни не е безвредно за цивилните. Нашите военни дейности са подбудени от грижа за цивилното население. Освен това нищо не се е трансформирало. Както знаете, грижата за цивилните постоянно е била един от главните детайли в нашата тактичност. Това е единственото пояснение. Нашите цели остават същите и те ще бъдат реализирани.
Владимир Путин, президент на Руската федерация, 8 януари 2000 година

Първото голямо тестване връхлита новия президент единствено няколко месеца откакто е определен. През август 2000 година атомната подводница Курск при неразбираеми условия след гърмеж остава на дъното, а целият екипаж умира. Москва отхвърля да одобри препоръчаната от Англия и Норвегия помощ в избавителните действия. В това време висшият главнокомандващ на армията продължава да си почива в Сочи.

 
Информационната мъгла, която се сътвори към тази покруса, вреди на президента Путин, тъй като хората го упрекват персонално. Доверието, което хората имат в управлението на страната, спадна фрапантно през последната седмица. Най-малко 90 % от нашите хора държат управляващите виновни за това, че не са създали задоволително, с цел да спасят живота на членовете на екипажа. Самият Путин би трябвало да е най-заинтересован от установяването на аргументите за случилата се покруса и аргументите за неуспеха на избавителната интервенция.
Сергей Иваненков, зам.-председател на партия " Яблоко ", 21.08.2000 година
Абсолютно невероятно е да се получи същото държание, да вземем за пример в Съединените щати, във Англия или в Германия, когато е станала злополука, водачът на страната да продължи ваканцията си. Невъзможно е! А от моя позиция това наподобява като доста аморално държание.
Борис Немцов - някогашен вицепремиер на Русия, 21.08.2000 година
Това е позор, позор за цялостен един народ. С оглед на тези събития, мисля, че хората ще спрат да имат вяра на Путин. Той съобщи нашите подводничари - той, който беше почетен със званието " Подводничар номер 1 ", откакто неотдавна посети Северния флот. Той ги съобщи... ще съобщи и всички нас.
жител на Мурманск, 19.08.2000 година

Прикриването на истината и потискането на всяко мнение, друго от това на властта, съставлява основен детайл от политиката на Кремъл от десетилетия. Подобен е казусът при нещастието със заложническата драма в московския спектакъл на Дубровка по време на представлението " Норд-Ост ". Чеченски терористи задържат като заложници намиращите се вътре общо 916 души. Драмата завършва откакто спецчастите употребяват неразбираемо упойващо вещество, като резултатът е с изключение на елиминирането на териристите и гибелта на 174 души, от които 10 деца.

Заплахата от тероризма е ловко употребена от властта и множеството съветски жители са съгласни да се откажат от свободата за сметка на сигурността.

 
В този вид обстановка, без даже най-основните права, хората не могат да избегнат държанието си като животни. Дори зверовете имат повече права от тях и по тази причина в този момент хората се трансформират в животни.
Анна Политковская – журналистка и правозащитничка, 24.10. 2004 година

Две години след тези думи на Анна Политковская е разстреляна пред асансьора на постройката, в която живее. Извършителят и поръчителят и до през днешния ден не са открити.

Под контрола на властелина на Кремъл последователно са сложени и олигарсите от епохата на Борис Елцин. Според Борис Немцов, някогашен вицепремиер на Русия и главен критик на режима на Путин, в случай че при Елцин, макар олигархичния обир има детайли на народна власт, то при Путин олигархичната благосъстоятелност съществува и работи в симбиоза с безразделната му власт. 

 
Путин от дълго време бърка държавната благосъстоятелност със своя лична, в неговите очи всичко му принадлежи. Тук приказваме за лукса и беззаконието, които заобикалят този човек, което е повода той да не желае да напусне Кремъл. Вярвам, че този човек, който е привикнал с живота на шейх от Близкия изток, доста се опасява да не се окаже в напълно друга обстановка, по-нордическа. Бюджетът за целия този разкош и развлечения е към 85 милиарда рубли, това са 2 милиарда 650 милиона $. Като някогашен губернатор на Нижни Новгород, желая да ви кажа, че това е годишният бюджет на региона. С тези пари той поддържа всички тези позорни атрибути - яхтите, самолетите и по този начин нататък, този човек харчи за себе си толкоз пари, колкото район с население от три милиона, триста хиляди души. Мога да кажа, че общата мухлясала атмосфера на двуличие, репресии, неистини и обири е в реалност доста покрай някакъв тип необикновен боязън, който може би не изпитвам толкоз доста, само че който нашите хора изпитват доста мощно.
Борис Немцов, политик, някогашен вицепремиер на Русия, 28.10.2012 година

На 27 февруари 2015 година Борис Немцов е разстрелян край стените на Кремъл. Властите насочват следствието към чеченска връзка, четира души са хванати и наказани, само че поръчителят остава незнаен. За тоталния надзор на Кремъл свидетелства и делото против петролния магнат Михаил Ходорковски, един от най-богатите хора в Русия. Осъден е на 9 години затвор по шест обвинявания, измежду които укриване на налози, подправяне на документи, корист с доверие, разхищение на средства посредством шикалкавене.

 
Страхувам се, че Ходорковски и приятелите му ще останат в пандиза толкоз дълго, колкото господин Путин е на власт. Неговото освобождение не е в ръцете на този подкупен съд, който работи под инструкциите на Кремъл, а в ръцете на народа на Русия.
Гари Каспаров, международен първенец по шах, 27. 04. 2005 година
Изгубих религия в страната в деня, в който избрахме Путин. Не, не съм гласувала за него. Не съм луда. Ние сме остарели хора и сме задоволително възрастни, с цел да знаем какво се случва, когато организация като Комитет за Държавна сигурност (на СССР) поеме властта.
Марина Ходорковская, майката на Ходорковски, 27. 04. 2005 година

През 2004 година Владимир Путин печели втори мандат при растеж на виталния стандарт поради високите цени на горивата, главен доходоизточник на Руската федерация. Година по-късно господарят на Кремъл дефинира разпада на Съветския съюз като най-голямата геополитическа злополука на 20 век. Две години по-късно в Мюнхен упрекна Вашингтон в несъразмерна мощ в интернационалните връзки.

 

(следва продължение)
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР